Oblastní mistrovství Amazonek, Zakrzow 2015

11.05.2015 14:45

Od účastnice našeho mistrovství jízdy v dámském sedle, Wirginie Bulawa, jsme dostaly pozvánku na víkendové závody v dámském sedle do Zakrzowa. Na stejný víkend byl původně naplánován seminář o DS v Opavě a tak jsme si s Ivou Lasákovou řekly, že místo semináře vyjedeme sbírat zkušenosti do zahraničí. Nutno podotknout, že jsem Zakrzow navštívila již dvakrát a to v letech 2006 a 2007 a polská organizace dámského mistrovství byla předlohou pro mistrovství ČR. OD té doby se mnohé změnilo, ale k tomu se ještě dostaneme.

Do Polska nakonec vyjela pouze dvojčlenná ekipa, tedy já se Solo Famara XXI-5 a Iva Lasáková s Lagged Dreams. Doprovod, pomocnou ruku a ošetřovatelku v jedné osobě obstarala Veronika Kalendová a Monika Krausová byla přizvána do sboru rozhodčích. Michal Eibl, zajistil přepravu z Prahy, chladnou hlavu a komentář k sokolnické ukázce, která proběhla na závěr celého klání a Zdeněk Černý vše dokumentoval.

Vzhledem k tomu, že se současně konaly oficiální drezurní a dámské závody, přihlásily jsme se s Ivou i do rámcové soutěže st. L, polská národní úloha N4. Solo i Lagged zajeli pěknou úlohu a ačkoliv se nevyvarovali drobných chyb, obsadila Iva s Laggedem 1. (60, 278%) a já se Solem 2. místo (59,237%).

 

Dámské soutěže po polsku

Dámské soutěže byly vypsány na úrovni programu L a P, což jsou úlohy na úrovni našeho těžšího st. Z. V sobotu zahajovaly dámy úlohou  L4, ve které startovalo osm jezdkyň v dámském sedle.  Karolína se Solem dosáhli, díky dvěma neposlušnostem, na pouhých 62,5 %, Iva zajela s Laggedem lépe, 66,156%. V úvodním kole tak Iva obsadila 4. a Karolína 6. místo. První příčky tak zůstaly v rukách domácích jezdkyň. 1. místo získala Olivia Ribol s koněm Nomad (66,923%), 2. místo Asenata Adamus, taktéž s koněm Nomad ( 66,538) a 3. místo obsadila Katarzyna Fert s klisnou Boliwia (66,346%). Ivu však od stupňů vítězů dělily jen desetiny procenta a tak byl konečný výsledek před finálovou jízdou velmi otevřený.

V neděli dámská sedla zahajovala soutěžní program úlohou P.  Aby měl Solo s Karolínou šanci zabojovat o stupně vítězů, bylo třeba zajet bezchybnou úlohu. To se nakonec podařilo jen částečně. Solo zajel dobře a se 70,556% se zařadil na první místo. Iva s Laggedem předvedla také pěknou úlohu a s 69,815% se zařadila na místo druhé. Na třetí příčku dosáhla Katarzyna Fert s Boliwií (67,593%).

Celkovým pořadím oblastního mistrovství Polska nakonec výsledky druhého kola řádně zamíchaly. Vítězkou se stala s celkovými 135,971% Iva Lasáková s Lagged Dreams (Lagamon ČR), druhé místo obsadila s celkovými 133,939%  Katarzyna Fert s Boliwia (BPK) a třetí místo s celkovými 133,590 Olivia Ribol a Nomad (BPK). Karolina Fränkelová se Solo Fmara XXI-5 postoupila na 4. místo, přičemž jí od stupňů vítězů dělilo pouhé 0,534%.

Poslední dámskou soutěží byla jízda elegance, která má obecně velkou oblibu. V Polsku se jedná víceméně o přehlídku kostýmů, k němuž každá dáma dodá popis. Kostýmy mají stanovena přísná kritéria: dáma musí mít pokrývku hlavy a rukavice, zahalený dekolt, dlouhé rukávy a sukni kryjící obě nohy. Během předvedení koně je čten popis kostýmu a dvojice je následně hodnocena pětičlennou porotou. Jízdu elegance a trofej pro nejelegantnější dámu závodů získala Karolína Fränkelová se Solo Famara XXI-5 (DvS -Ramik sidesaddle team CZ). 

Co říci závěrem?

Když jsme Zakrzow navštívily poprvé v roce 2006, bylo dámské ježdění v ČR v plenkách. V rozvoji našeho ježdění nám pomáhali pan Marek Gajewski a Jola Lipka, odborníci na DS, kteří dnes již nejsou mezi námi.Tentokrát jsme si jely do Polska vyzkoušet, jaký pokrok jsme za devět let udělaly. Musím říci, že jsme důstojnou konkurencí polským dámám, v mnohém jsme napřed. Mistrovství ČR i Dámské dny ve Slatiňanech jsou náročnější ve všech disciplínách, včetně jízdy elegance. Kontrola equipáže, kterou pan Gajewski přísně dodržoval, byla tentokrát vynechána. Údajně se v Polsku připravují nová pravidla dámského sportu. Co přinesou? Nechme se překvapit.

Díky celému realizačnímu teamu, bez kterého by česká ekipa nefungovala, jak dobře namazaný stroj :-)

Text: Karolína Fränkelová

Foto: Zdeněk Černý a Michal Leibl